Sesampai di sana kelihatan ramai orang sedang berkerumun menunggu giliran untuk mendapatkan kuih masing-masing. Kuih yang diperbuat daripada tepung beras itu hadir dalam dua jenis, iaitu kosong tanpa telur dan satu lagi diadun dengan telur dan dibakar secara tradisional dalam acuan khas seperti acuan kuih baulu. Ia boleh dimakan dengan dua jenis kuah (seperti sos) iaitu lemak atau manis. Biasanya dimakan sebagai hidangan sarapan pagi dan menurut Puan Wan Maziah ia sangat sesuai dimakan oleh ibu yang baru lepas bersalin.
Saturday, January 31, 2009
Kuih Bekang Terengganu
Sesampai di sana kelihatan ramai orang sedang berkerumun menunggu giliran untuk mendapatkan kuih masing-masing. Kuih yang diperbuat daripada tepung beras itu hadir dalam dua jenis, iaitu kosong tanpa telur dan satu lagi diadun dengan telur dan dibakar secara tradisional dalam acuan khas seperti acuan kuih baulu. Ia boleh dimakan dengan dua jenis kuah (seperti sos) iaitu lemak atau manis. Biasanya dimakan sebagai hidangan sarapan pagi dan menurut Puan Wan Maziah ia sangat sesuai dimakan oleh ibu yang baru lepas bersalin.
Labels:
Food,
Terengganu
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
Nampak sangat sedap...apa kata kamu roger saya sebelum ke gerai itu lagi? Saya ingin mengekori kereta kamu...
macam penah makan
manis x?
mcm bentuk keropok pun ade...
puan baya cane? arap2 sihat dia n baby...
Je Diraja, tapi saya boleh peta jalannya kalau kamu mahu.
Hans, ada dua jenis, satu manis satu lagi lemak dan tak manis. Yang dalam gambar itu adalah yang tidak manis.
Makcu, langsung tak macam keropok. Puan Baya sihat, sekarang berehat di rumah saja.
Nanti kalau kitorang balik Ganu, boleh tolong belikan? Nak juga merasa.
Oh ya, akak nak bagi pesanan penaja sikit ni...Mawar kena banyak rehat dan tak boleh buat kerja berat-berat.
Nt nk blk kg, beli la kuih tu. Nk try jgk sb mcm tak sama je dgn apa yg pernah aku makan.
Kuih bekang ni sebenarnya makanan orang2 cina yang menetap di Terengganu beratus tahun dahulu.Ia sudah jadi makanan tradisional orang pantai timur.Di Pasir Panjang tu sejak dari tahun 70an lagi terkenal dengan keenakan bekangnya.Siap kena beratur untuk buat tempahan.Harap ada pihak yang boleh mempromosi semula makanan ini.
Post a Comment