Monday, November 05, 2007
"Colek Kaki Ayam"
Pada malam menyaksikan Arsenal menentang Manchester United dua hari lepas, rakan kepada teman serumah penulis mengunjungi kami dan membawa suatu hidangan yang unik dan eksotik. Mereka memanggilnya “Colek Kaki Ayam”. Ianya tidak lain dari kaki-kaki ayam yang dibuat sup dan ditambah dengan sejenis sos khas yang mempunyai rasa pedas, masam dan agak menyelerakan bagi sesetengah orang.
Boleh didapati di sebuah kedai makan di Jalan Pasir Panjang, berdekatan dengan Masjid Raja Bukit Besar. Menurut Borhan, kedai itu sentiasa penuh dan pelanggan terpaksa beratur panjang untuk mendapatkannya. Harga untuk sebungkus ”Colek Kaki Ayam” yang mengandungi lebih kurang 6 atau 7 ketul kaki ayam adalah RM1.70 dan selalunya pelanggan di kedai tersebut membeli lebih daripada sebungkus.
Penulis berpeluang merasai hidangan tersebut dan rasanya memang sedap! Tetapi jiran kami Faizal kelihatan agak keberatan untuk menjamahnya dan cepat-cepat membasuh tangan dan mulutnya setelah merasainya sedikit.
Labels:
Food,
Terengganu
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
tuan,
-dlm keluarga, hanya ibu sy yg menggemari kaki ayam
-jika sy ke kelantan 17,18,19 dan 20 hb nnt, mungkin sy boleh mencadangkan gerai kaki ayam yg tuan maksudkan
-itupun kalau kami menyinggah kuala t'ganu
Sejak baca sal sup kaki ayam ni saya asyik mengidam nak makan. Bila time nak masak aja, ada2 aja masalah dan terpaksa ditangguhkan niat utk memasak. Semalam akhirnya berkesempatan masak sup kaki ayam dan makan beramai-ramai dengan family. Akhirnya tertunai jugak hajat di hati. Kenapa erk? Mengidam kot. hehe
Rohani..
eiii.. kaki ayam! tapi kalu goreng garing2 aku makan je... hahaha
Nanti aku balik,mung kne bawak aku g situ.
-Stopie
Post a Comment