Saturday, November 25, 2006

Ada Bura' di RumahnyaDengan tak sengaja terpandang suatu gambar yang menarik perhatian di dinding rumah Makcik Supiah. Gambar berupa seekor kuda tetapi mempunyai kepala manusia yang berambut hitam dan panjang serta bersayap. Di badan dan leher kuda tersebut ada bermacam-macam barangan perhiasan seperti rantai bermanik-manik dan sebagainya. Di kepala haiwan itu terletak sebuah mahkota seperti mahkota raja.

Setelah bertanyakan Makcik Supiah dan Pakcik Razak tentang gambar itu, mereka memberitahu itulah gambar bura’. Menurut mereka, kenderaan yang ditunggangi Nabi Muhammad sewaktu hendak mengurangkan jumlah raka’at solat fardu daripada 80 rakaat ke 5 raka’at seperti yang kita amalkan sekarang.

Mereka membeli gambar itu daripada seorang penjaja berketurunan India-Muslim yang datang ke rumah mereka lama dahulu. Dengan bangganya mereka memberitahu penulis sebenarnya sudah ada orang yang hendak membelinya daripada mereka untuk disimpan di muzium kerana ianya sudah teramat sukar untuk dijumpai di pasaran.

Penulis memberitahu kepada mereka bahawa penulis ada terdengar bahawa gambar itu tidak boleh digantung sebegitu kerana kita tidak dapat pastikan bahawa itu adalah gambar itu adalah benar-benar bura’ ataupun tidak. Mereka menjawab, “Oh, kami tidak tahu pula kalau di Terengganu (penulis berasal dari Terengganu) gambar itu tidak boleh digantung, tetapi di sini tiada masalah”.

Sukar untuk mempercayai bahawa itulah gambar bura’ yang ditunggangi Rasulullah sewaktu peristiwa isra’ mi’raj dulu.

1 comment:

luth said...

Astaghfirullah hal 'aziim..Orang yang tahu (ALIM)harus melebarkan ilmunya bg mengatasi gejala yang kurang sihat ini.